Tillverkning

På de kommande sidorna skall försöka skapa en kunskapsbas för alla som vill tillverka havsöringsdrag eller som vill ha inspiration för annan betestillverkning. Jag kommer visa och diskutera alla erfarenheter jag samlat på de år som jag lagt på betestillverkning. Min förhoppning är att andra betestillverkare vill bidra med sina kunskaper och frågor. Jag vill uppmana alla läsare att använda kommentarsfälten.

Texterna är främst inriktade på havsöringsbeten, men mycket går att applicera på all betesbyggnad, Uttryckta åsikter, förslag och omdömen är mina egna. Utifrån dem får läsaren bilda sig en egen uppfattning.

Det är viktigt att för sig själv fundera på varför man håller på med betesbyggnad. Skälen kan vara många. För de allra flesta är det för ett eget bruk, för andra kan det vara lockande att sälja och på så vis tjäna pengar på sin talang. För mig som gör det mest för eget bruk ligger den största behållningen i att kunna göra dragen precis så som jag vill ha dem. Om man vill försöka tjäna pengar på sin tillverkning bör man tänka både ett och två varv till, jag har varit där och för mig var det inte rätt. Om du sitter i de tankarna så gör ett enkelt överslag på hur lång tid det tar att göra ett bete, lägg därtill tid för försäljning, kundkontakt, bokföring och övrig administration.

I sidorna som följer så kommer jag beskriva hur jag gjorde för att snabba på tillverkningsprocessen utan att sänka mina kvalitetskrav. Jag skall försöka hålla isär vad som är tillämpbart och inte i större produktionsvolymer. Om man tar gjutning som exempel för en lämplig teknik för serieproduktion så kan det finnas tekniker som är bättre än andra.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


sex − = 5

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>