Reserapport Gotland hösten 2013

Två kamrater och jag bevistade nyligen Gotland för en långhelgs fiske och trevligheter. Som vanligt överraskade ön med både hårda vindar och vackra fiskar. Nicklas som är van att fiska öring i Stockholms skärgård blev överrumplad av den fina starten.

Vi brukar bo i närheten av vattnet för att kunna fiska lite när vi kommit av färjan. Alla tre var i kontakt med fisk första kvällen, Jörgen och Nicklas landade var sin, men undertecknad bommade.

Fredagen och lördagen präglades av hårda vindar och gjorde det till en utmaning att hitta bra fiskesträckor. Många frågar mig om var de skall fiska, mitt svar brukar vara att ”det biter i lite varstans”, och så är det. Det kan låta som en klyscha och som ett hemlighetsmakeri men det är fullständigt onödigt att fokusera på vissa platser och sträckor. Däremot kan jag tipsa om att:

  • Byt sträcka och plats ofta, då kommer du i kontakt med fisken.
  • Träng dig inte på andra i deras fiske, ön är stor och du kan alltid hitta ”egna” vatten som leverar fisk.
  • Begränsa ditt uttag, du fiskar på vild fisk. Det finns olika kulturer i landet kring hur hårt man kan beskatta bestånden. Är man van att fiska på odlad fisk är det lätt att ta med sig den kulturen. På Gotland är man mån om att behålla sitt fantastiska fiske. Vi sportfiskare kan bidra till det genom göra så minimal påverkan som möjligt. Genom att sätta tillbaks fisken vi fångar bidrar vi till att fisket på Gotland finns kvar i framtiden.

Gotland är mycket mer än sitt fiske. Naturen är storslagen, både vår och höst är mycket vackra årstider. Vill man så finns det mycket att göra. Själv har jag fastnat för att alltid besöka restaurangen Bolaget i Visby. Trevlig personal och fantastisk mat till humana priser är en fantastisk avslutning på varje fiskedag. Att köksmästaren dessutom är en inbiten öringfiskare gör inte saken sämre.

Kommentarer inaktiverade.